Vad är artros?

Brosket bryts ner 

Artros är en smärtsam ledsjukdom som gör att brosket i lederna bryts ner snabbare än det hinner byggas upp. Brosket blir tunnare och den stötdämpande förmågan försämras. Artros är den vanligaste av alla ledsjukdomar; så många som var fjärde människa över 45 år har fått diagnosen. Vanliga symtom är ont i lederna, stelhet, svullnad och en smärta som ökar vid rörelse. 

Inflammation i lederna 

Artros leder till att inflammatoriska ämnen frisätts och de aktiverar aktiverar immunförsvaret. Detta orsakar i sin tur kraftiga besvär från leden, utan att det samtidigt bidrar till läkningen. Istället gör de all rörelse till en plåga att undvika - något som ytterligare förvärrar artrosen. 

Flera samverkande orsaker 

Artros är vanligare hos kvinnor och uppstår ofta hos äldre - men är inte resultatet av åldrande, utan en progressiv sjukdom. Risken ökar med övervikt, skador på leden, långvarig tung belastning, släktingar med artros eller tidigare skador. Det finns bara en typ av behandling som hjälper långsiktigt och minskar smärta: fysisk aktivitet och träning av den drabbade leden. 

Vårda brosket och ta vara på muskelmassan! 

Det är viktigt för hälsan att upprätthålla en god dos daglig aktivitet - i synnerhet om man lider av artros. Läkare rekommenderar sina patienter att röra sig som vanligt, även om det orsakar obehag. Vardagsmotionen vårdar brosket, smörjer det och bygger upp det. När en led används och belastas stärker detta även de muskler som omger och stabiliserar den. 

Blodflödet till musklerna ökar och de blir starkare. Området förses stadigt med syre och näringsämnen. Slaggprodukter transporteras bort snabbt och effektivt. Kroppens egen förmåga att läka förbättras. 

Det rekommenderas därför starkt att man fortsätter röra sig - eller börjar röra sig, om motionsvanan aldrig infunnit sig! 

Produkter som innehåller den terapeutiska Welltex®-teknologin kan hjälpa människor att lättare följa sin läkares råd. Welltex® utvecklades av den svenske läkaren Dr. Erland Beselin i syfte att göra just detta. 

Drabbar ofta knän, händer och höfter 

Artros drabbar både små och stora leder och kan uppstå var som helst i kroppen. Det är dock vanligast med artros i knän, höfter och händer. När artros uppstår börjar ledbrosket brytas ner och de omgivande vävnaderna blir inflammerade och svullna. Det gör ont att röra sig och att belasta de drabbade lederna. Trots detta är det både bra och nödvändigt att fortsätta använda leden. 

Artros i knän 

Artros i knäleden är den vanligaste formen av artros. De flesta som söker läkare för knäsmärta har denna form av ledsjukdomen. Knäet kan kännas stelt och svårt att böja. Det kan också bli svårt att gå och svårt att leva som vanligt. 

Knälederna är kroppens kraftigaste led och den utför en mängd komplicerade rörelser dagligen, dessutom belastad av hela kroppsvikten. Livsstil och livshistoria har stor betydelse: övervikt är en betydande riskfaktor men även tidigare knäskador och hård träning kan öka risken för sjukdomen. 

Artros i händer 

Artros i händerna drabbar oftast lederna i fingrarna, i synnerhet tumbasen. Denna form av artros anses till stor del vara ärftlig och inte beroende på livsstilsfaktorer. Artros i händerna kan göra det svårt att utföra vardagliga uppgifter eftersom fingrarna blir stela och lederna kan deformeras. 

Men även artros i händerna kan behandlas med anpassade övningar och tränas med anpassade hjälpmedel. I svårare fall kan fingerlederna behöva opereras. 

Artros i höft 

Artros i höftleden drabbar oftast äldre personer. Liksom i fallet med knäledsartros så anses höftledsartros uppstå på grund av tung belastning under en längre tid eller en tidigare ledskada. Livsstilsfaktorer har alltså en stor betydelse genom att öka risken, utan att man kan fastslå en specifik, entydig orsak till artros. 

Läs mer om artros: Vad är artros? 

Back on Tracks artrosprodukter 

Vår första och mest välkända textil-teknologi, Welltex®, är grundad på upptäckten att mineraler kan reflektera kroppsvärme i form av infraröd energi – och att denna energi tycks ha särskilt gynnsamma effekter.  

Ett ledskydd med insmälta mineraler i materialet ger extra support till leden, men kan samtidigt hjälpa till att öka blodflödet i omgivande vävnader. Detta gör ledskydden särskilt lämpliga för personer som lider av artros. 

Vi på Back on Track hoppas att våra produkter kan stödja både lusten och förmågan hos människor och djur att förbli fysiskt aktiva - vilket i sin tur kommer ha en mycket gynnsam effekt på både hälsa och livskvalitet. Rörelse är behandling av artros. 

Orsaker till artros 

Det finns ingen definitivt fastslagen orsak till artros, och det finns heller inget definitivt test som påvisar förekomsten av sjukdomen. Oftast ställs diagnosen genom symtom och sjukdomshistoria. Det finns däremot en rad faktorer som ökar risken. Risken att drabbas ökar med åldern, men artros är inte ett resultat av normalt åldrande. Ålder är en riskfaktor - men det är till exempel även en riskfaktor att vara kvinna, väga för mycket eller att ha tränat sig till skador. 

I takt med att befolkningen åldras och blir tyngre ökar också förekomsten av artros. Man skulle kunna säga att artros utvecklas som resultat av den sammanlagda belastningen och slitaget på leder under livet. Leder har alltså utsatts för specifika riskfaktorer under lång tid, vilket har en kumulativ, sammanlagd, effekt. 

Ärftlighet och genetik 

Den som har en släkting som drabbats av artros löper större risk att drabbas själv. Det betyder att ärftlighet spelar roll för ledsjukdomens utveckling, men är inte den enda orsaken. Genetik är en riskfaktor bland flera andra. 

Tidigare skador och operationer 

Risken att drabbas av artros ökar i leder som tidigare skadats eller opererats. En ledbandsskada i knät kan till exempel leda till att man utvecklar artros senare, en "posttraumatisk artros". Även om man kunnat konstatera att en sådan koppling existerar finns ingen otvetydig förklaring till sambandet. Artros har många orsaker och flera samverkande riskfaktorer. 

Ålder 

Artros är inte ett naturligt åldrande av leden utan en sjukdom. Artros kan däremot uppstå som resultat av den samlade effekten av flera riskfaktorer under ett långt liv. Inaktivitet och övervikt, vilket kan vara vanligt senare i livet, ökar risken för artros. 

Symtom på sjukdomen 

  • Ledsmärta 
  • Svullnad 
  • Stelhet 
  • Inflammation 
  • Svårigheter att böja leden 

Diagnostisering 

En läkare eller fysioterapeut kan ställa diagnosen artros genom en klinisk bedömning. Det betyder att symtom beskrivs av patienten och observeras av undersökande läkare eller fysioterapeut. Det är inte alltid nödvändigt att utföra laboratorietest eller att röntga den drabbade leden eftersom sjukdomen ibland inte syns. Dessa undersökningar utförs dock ibland för att utesluta andra sjukdomar. 

Symtom och sjukdomshistoria räcker för att få diagnosen artros. 

Behandling av artros 

Den som fått en artros-diagnos uppmuntras att ta vara på sin vardagsaktivitet, röra sig, motionera och träna för att belasta sina leder och stärka sina muskler. Det är det bästa sättet att lindra symptomen och sakta ner sjukdomsförloppet. Att undvika rörelse och hålla sig i stillhet är dessvärre det sämsta man kan göra: detta kommer att förvärra sjukdomen. Det går inte att vila bort artros. Smärtstillande läkemedel kan göra det lättare att fortsätta vara fysiskt aktiv. 

Back on Track's ledskydd och terapeutiska textilier har som främsta funktion att underlätta rörelse och ett aktivt liv. 

Upptäck våra Tunna Halvhandskar, modell Mika  

Så lindrar du smärtan 

Fysisk aktivitet och träning är den viktigaste behandlingsmetoden för patienter med artros. Brosket mår bäst om det belastas lagom mycket, ungefär som muskler mår bäst om de används. Det har också visat sig att rörelse är mer effektivt än läkemedelsbehandling vid artros; ofta till och med mer effektivt än operation. 

Kosttillskott innehållande nypon 

Nypon är ett traditionellt kosttillskott som är särskilt lämpligt vid artros och ledproblem i största allmänhet. Nypon innehåller nämligen en rik cocktail av välgörande ämnen; exempelvis en exceptionellt hög halt av C-vitamin, i kombination med diverse antioxidanter - samt dessutom antiinflammatoriska galaktolipider, som visat sig ha god effekt vid just ledbesvär. 

Världens bästa kosttillskott? Läs mer om nypon!  

Tillsammans skapar de en synergieffekt, ett samarbete mellan ämnen, som leder till att de förstärker varandras egenskaper och dessutom gör de ingående ämnena lättare att ta upp. När besvären minskar blir det lättare att fortsätta röra sig som vanligt, vilket i sin tur leder till minskade besvär. 

Läs mer om nypon för hundar: Nypon till hundar? - Absolut! 

Läs mer om hästar och nypon: Varför ge nypon till din häst?  

Artros hos djur - Hundar och hästar 

Folksjukdomen artros drabbar även våra husdjur. Både hundar, katter och hästar kan få artros med stigande ålder - i synnerhet om de är överviktiga. Djurens symtom är desamma som hos människor: smärta och svullnad, stelhet och inflammation i lederna. Djur reagerar naturligt på smärtan och obehaget genom att undvika vissa rörelser eller uppvisa förändringar i beteendet. De vill gärna hålla sig i stillhet och undviker aktivitet. 

Behandlingen är dock densamma som för människor: fortsatt rörelse är nödvändig och en lagom belastning av lederna lindrar dessutom symtom på längre sikt. Träning och fysisk aktivitet bevarar muskelmassan och stabiliserar lederna vilket minskar risken för felställningar och felaktig belastning av leden. Fysisk aktivitet förbättrar allmäntillståndet och håller dessutom nere kroppsvikten. Övervikt hos djur (och människor) ger ökad risk för artros. 

Läs mer om artros hos häst: Upptäck, förebygg och lindra! 

Läs mer om artros hos hund: Upptäck, förebygg och lindra!  

Att förebygga artros 

Hjälper värme eller kyla? 

Värme eller kyla kan upplevas behagligt och lindrande på besvären som orsakas av artros. Men eftersom artros är en sjukdom, vars viktigaste behandling är fysisk aktivitet och träning, så kan inte värme eller kyla användas som behandling. Däremot kan värme eller kyla ge hjälp i vardagen genom att minska smärtan. 

Teknologiska hjälpmedel 

Det finns flera olika slags hjälpmedel för den som lider av artros. Dessa hjälpmedel kan till exempel underlätta rörelser och träning av drabbade leder. Det finns också hjälpmedel som kan göra vardagssysslorna lättare att utföra trots besvär. En fysioterapeut kan erbjuda hjälp och mer information. 

Vikten av fysisk aktivitet 

Träning, vardagsmotion, fysik aktivitet och att fortsätta röra sig som vanligt. Det är det bästa rådet för den som drabbas av artros. Läkemedel har som bästa effekt att minska besvären så pass mycket att det blir möjligt att genomföra någon form av träning. 

En fysioterapeut kan ge mer information om lämplig metod. Det är exempelvis bra att träna knät med hjälp av gummiband som ger lagom motstånd. Det är viktigt med träning trots att det gör ont - eftersom träning stärker musklerna runt knät, förbättrar stabiliteten och minskar smärtan. 

Skydda lederna 

Knäskydd från Back on Track används ofta för att lindra besvär med värk, stelhet och inflammation i leder och muskler. Därigenom kan till exempel ett knäskydd göra så att det känns lättare att röra sig som vanligt. Rörelse och fysisk aktivitet i sig fungerar som medicin - och ger ofta bättre effekt på sjukdomen artros än både läkemedel och operation. 

Back on Track's terapeutiska textilier innehåller mineraler som uppfångar och återsänder den infraröda energi som strålar ut från kroppen. När denna energiform reflekteras mot huden tränger den ner i vävnaderna kring leden och verkar genom att öka blodgenomströmningen. Varma, mjuka muskler och leder minskar det naturliga motståndet mot att röra sig fast detta ökar smärtan tillfälligt. Aktiviteten i sig är den mest effektiva behandling mot artrosens symtom som man nu känner till. 

Läs mer om Welltex® - Back on Tracks textilteknologi: Welltex® för dig med artros 

  
 

Vanliga frågor och svar - Artros 

Hur märker man att man har artros? 

Smärta och svullnad kan vara symtom på artros. Det vanligaste är ledsmärta och stelhet i synnerhet på morgonen. Sjukdomens symtom kan dock minska eller öka över tid. Diagnosen ställs av läkare eller fysioterapeut efter fysisk undersökning av leden och patientens beskrivning av sina besvär. Flera leder kan drabbas samtidigt. 

Träning anses mer effektiv för att lindra symtomen än smärtstillande läkemedel eller operation. 

Är det farligt att träna med artros? 

Nej, det är inte farligt att träna med artros. Tvärtom: den som drabbats av ledsjukdomen uppmanas alltid att röra sig så mycket som möjligt för att bevara sin muskelmassa och vårda brosket i lederna. Det är inte skadligt att belasta en led med artros, även om det gör ont. Smärtan är inte farlig, och bör inte leda till att man undviker rörelse. Fysisk aktivitet är bättre än smärtstillande läkemedel för att minska smärta vid artros. 

Ledbrosket får näring genom att tryckas ihop under belastning och sedan expandera. Brosket suger då upp ledvätska, vilket är det sätt på vilket brosket får näring eftersom det saknar blodflöde. 

Vad händer om jag inte behandlar artros? 

Artros är en degenerativ sjukdom som förvärras med tiden - men hur snabbt detta går eller på vilket sätt sjukdomen utvecklar sig är olika från person till person. Den bästa behandling som finns tillgänglig mot besvären är vardagsmotion och försiktig träning. Det finns alltså stor möjlighet att påverka sin livskvalitet och lindra symtomen genom att förbli aktiv. 

Kan artros drabba flera leder samtidigt? 

Ja, artros kan drabba både små och stora leder, var som helst i kroppen. Det vanligaste är dock artros i höft, knä och fingrar. Diagnosen ställs av läkare eller fysioterapeut som bland annat kan ge hjälp med träning. 

Går det att bota artros? 

Nej, det går inte att bota artros, men det går att lindra symptomen och sakta ner sjukdomsförloppet. Detta gör man bäst genom att röra sig, använda den drabbade leden och belasta den, trots att det gör ont. 

Genom att vara aktiv kan man bevara sin muskelmassa och stärka omgivande muskler. Brosket i leden mår bra av belastning och rörelse. Detta är även det mest effektiva sättet att minska smärtan. Läkemedel kan minska besvären så att det blir möjligt att träna. 

Är artros ärftligt? 

Artros är ärftligt, vilket innebär att risken för att drabbas av artros ökar om sjukdomen finns bland nära släktingar. Genetik är alltså en riskfaktor, men är inte den enda orsaken till artros. Andra faktorer som ger ökad risk är bland annat tidigare ledskada, övervikt samt hög belastning under ett långt yrkesliv. Risken ökar därför när man blir äldre. 

Tillbaka till blogg

Relaterade produkter