Vad gör en ridhjälm säker? - Lär dig mer om Mips!

En bra ridhjälm skyddar ditt huvud genom att absorbera kraften från ett hårt islag och sprida energin vidare genom hjälmens elastiska, stötdämpande material. 

En hjälm utrustad med Mips fungerar på samma sätt - men lägger även till en extra nivå av skydd. Mips säkerhetssystem är designat för att leda bort en del av den kraftfulla rörelseenergi som frigörs efter att huvudet utsatts för ett snett islag. 

Ett slag riktat snett mot hjälmen kan orsaka ett plötsligt och våldsamt kast med huvudet direkt efter stöten. Detta utsätter hjärnan för en vridande rotationsrörelse - något som i värsta fall kan resultera i både hjärnskakning och svåra vävnadsskador. 
“description
Den bästa hjälmen är den säkraste!
Mips säkerhetssystem är en svensk uppfinning som syftar till att addera extra säkerhet till en mängd olika typer av hjälmar. Systemet - synligt som ett gult skal på hjälmens insida - består av ett lager som kan röra sig en liten aning, oberoende av hjälmen. Detta tillför en viss elastisk kvalitet till hjälmen; ett litet extra utrymme för huvudet att röra sig, inte mer än 10-15 mm. Men denna lilla marginal kan göra stor, betydelsefull skillnad när du verkligen behöver det.

I händelse av ett snett islag följt av rotation möjliggör Mips-systemet för huvudet att följa med i rörelsens riktning, alltmedan det fortfarande är fast förankrat och omslutet av den skyddande hjälmen. Systemet hjälper därigenom till att omdirigera rörelseenergin och mildra dess effekt på hjärnan.
Säkerhet har varit vårt fokus sedan vi började tillverka hjälmar. Back on Track arbetar ständigt för att öka säkerhetsmedvetandet inom ridsporten, och vi har länge kämpat för att den ska utövas på ett säkert sätt.

Vårt samarbete med Mips sträcker sig långt tillbaka i tiden. Back on Track var till och med först med att utrusta sina hjälmar med Mips-system. Det innebär att det gula skalet nu funnits i våra hjälmar i mer än 15 år! Och minst lika länge har Back on Track's ridhjälmar ansetts vara bland de säkraste på marknaden. Detta har bekräftas då vi lyckats placera oss antingen främst eller som "Bra Val" i oberoende tester.

År 2018 utsågs exempelvis EQ3 Lynx-hjälmen till "Bäst i Test" i det svenska försäkringsbolaget Folksams oberoende test av ridhjälmar.

Men viktigast av allt: Våra hjälmar har bevisat sin pålitlighet i verkliga situationer och bidragit till en lyckosam utgång av allvarliga incidenter.
“description
Mips säkerhetssystem är ett direkt resultat av vetenskaplig forskning
I Mips testlaboratorium utanför Stockholm utsätts våra ridhjälmar för den ena hårda smällen efter den andra. Effekten dokumenteras med hjälp av höghastighetskameror och känsliga sensorer.

Islagen mot både plana och sneda ytor syftar till att på ett verklighetstroget sätt återskapa vad som vanligtvis sker vid en ridolycka. De flesta hjälmar av hög kvalitet kan på ett effektivt sätt absorbera energin från ett hårt, rakt islag.

Men i verkligheten träffas hjälmen sällan av linjära, välbalanserade slag rakt mot ytan. Istället träffar slaget snett, i en vinkel, och kan vid träffen skapa starka rotationskrafter som får huvudet att accelerera i en ny riktning. Dessvärre har det visat sig att just de skruvande, vridande krafterna efter islaget är särskilt skadliga för hjärnan.

Det var när Peter Halldin, forskare vid KTH, och Hans von Holst, neurokirurg och professor emeritus, började inse detta samband, som de också började arbeta på att utveckla Mips säkerhetssystem - i syfte att minska antalet svåra hjärnskador hos bland annat ryttare, som oftast trots allt bär hjälm vid olyckstillfället.
Rotation vrider om hjärnan
Hjärnan är mjuk, formbar och ömtålig. Den vilar omgiven av en vätska som dämpar och fördröjer effekten av häftiga huvudrörelser. Vid en olycka kan dock den rörelseenergi som överförs till mänskliga vävnader bli alltför stark och överväldigande. Vid rotationsrörelser vrids hjärnan om på ett sätt som orsakar inre slitningar i dess geléartade massa. Man kan säga att Mips-systemet skyddar på samma sätt som cerebrospinalvätskan runt hjärnan gör; genom att skapa en tröghet som i sin tur ger en liten fördröjning av rotationskraftens effekter. Mips-systemet tar alltså hänsyn både till hjärnans fysiologiska egenskaper och hur fysikens krafter därför verkar på den.

Tillsammans med hjälmens stötdämpande egenskaper ger Mips-systemet ett mycket gott skydd, vilket resulterar i en ridhjälm designad för att leda bort flera typer av rörelseenergi - så att hjälmen går sönder, istället för din viktigaste tillgång!

Läs mer om Lena Öhlin, vars hjälm sattes på prov när hon kastades av sin häst »

Mer läsning

Guide: Välj rätt knäskydd

Guide: Välj rätt knäskydd

Lindra dina knäbesvär med ett knäskydd från Back on Track. I den här guiden får du tips och råd för att välja rätt modell för just dig och dina ...